top of page
  • Yazarın fotoğrafıayhan epik

Eğitim ve Öğrenmenin Arasındaki Temel Fark



Öğrenmek, dünyamızı anlamak, başarmak istediğimiz hedefe koşmak, bulunduğumuz toplumun bir parçası olmak ve hatta aşık olmak için en temel ihtiyacımız. Bu sebeple nasıl öğrendiğimizi, kendi öğrenme süreçlerimizi kavramak oldukça önemli. Bu sayede, hayat hedeflerimize her adımda daha fazla yaklaşabiliriz.


Öğrenmek Nedir?


Sözlük tanımına göre öğrenmek bilgi ya da yeteneğin, çalışmak, deneyimlemek ya da başkaları tarafından size anlatılarak kazanılması demek. Anlamını incelediğimizde 2 tip öğrenme görüyoruz: bireysel öğrenme, başkaları tarafından bilginin öğretilmesi diğer adıyla eğitim.


Bireysel Öğrenme süreci bilgiyi kendinizin anlayacağı ve özümseyeceği şekle çevirerek algılama, öğrenme ve uygulama sürecidir.


Bu süreçte, her farklı tip bilgi, sizde kodlanmış olan farklı bir özümseme sürecinden geçerek işlenir ve öğrenilir. İlgili olduğunuz konularda, öğrenmek adına sürecinize katabileceğiniz daha fazla teknik ve fikir bulmaya eğilimli olursunuz. İlgili olmadığınız konularda da tam aksine kendi öğrenme yollarınızı fark etmeden kapatmaya yönelirsiniz.


Bir birey olarak çevrenizi gözlemleyerek de öğrenebilirsiniz. Örneğin çocukken ebeveynlerimizi gözlemleyerek onların hareketlerine göre kendimize davranışlar ediniriz.

Bunun yanı sıra, bazen kitap okuyup yorumlayarak ya da deneyimleyerek de öğrenirsiniz. Örneğin, küçüklükten gelen sıcak kaba dokunurken bir araç kullanma gereksinimi. Bu deneyimlenerek öğrenilmiş ve işlediğiniz bilgiye ulaşan bir tekniği öğrenme döngünüze oturtmak demektir. Yani, beynimiz 5 duyu organını kullanarak bu sayede çok çeşitli materyaller tasarlayarak öğrenme döngüsünü kalıplar halinde geliştirir.


Eğitim tamamıyla farklı bir dünya. Bazı öğretmenler size gerçekleri, bazıları öznel bilgileri öğretir. Durum ne olursa olsun, siz daima bilgiyi direk almak yerine bir başkasının işlediği şekilde alırsınız. Bu sebeple öğrenme süreciniz karmaşıklaşır ve siz önce bu bilgiyi işlenmiş halinden ham haline süzüp sizin anlayacağınız şekle evriltirsiniz. Bu konu ister formüller, hesaplamalar, gerçekler olsun, öğrendiğiniz kişi daima size kendi öğrenme süreciyle bu bilgileri ifade edecektir. Öznel konularda ise, işlenme süreci daha fazla yoruma dayalı olacağı için, doğru bilgiyi içinden alarak kendiniz için dönüştürmek daha da zor olacaktır. Bu nedenle bireysel olarak öğrenmeye meraklı ve kendi öğrenme sürecinizi ve materyallerinizi biliyorsanız bilgiyi işlemek sizin için daha kolay olacaktır. Ancak, bazen öğrenme sürecinizi, bilgiyi anlamlandırma sürecinizi tanımlayabilirsiniz. Bu sebeple bir experte, öğretmene, ustaya ihtiyaç duyarsınız. Çünkü onlar öğrenmeye çalıştığınız işi öğrenme süreçlerini en iyi özümsemiz kişilerdir.


Hangi yolla öğrenmeyi seçerseniz seçin, öğrenmeye başladığınızda, materyaler sizi yeni ve daha fazla bilgi işleme süreçlerine taşıyacaktır.


Bence, iyi bir öğrenme için 3 adım var:


1- Bilgiyi işlerken en verimli ve rahat olduğunuz şartları bilmek:

Bu şartlar, zaman, yer, ses veya başka herhangi bir şey olabilir. Sizin öğrenmeniz için gerekli fiziksel şartları sürecinize yardım etmesi için planlamalısınız.


2- Kendi öğrenme sürecinizi bilmek ve anlamlandırmak

Nasıl öğrendiğinizi, bilginin hangi safhalardan geçtiğini bilmek oldukça kritik. Bu sebeple, kendi öğrenme sürecinizi de anlamlandırmak için de çaba sarfetmelisiniz.


3- Öğrendiğiniz bilgiden emin olsanız da tekrar öğrenme sürecinden geçirmek

Çevremizdeki her bilgi ne kadar öğrendiğimizi düşünsek de işlenmiş bilgi olduğu için, önce ham haline çevrilip sonra özümsenmek durumundadır.

Önemli olan ise yaparak öğrenmektir. Sürecinizin gerçeklenmesi için gerekli element budur.



Joi Ito'nun da dediği gibi "Eğitimi size başkalarının bir şeyler katması, öğrenme sizin kendinize kattığınızdır."


Öğrenmek, alışkanlık haline getirmeyi öğrenmemiz gereken en önemli yetenektir!




REFERANSLAR

  1. https://www.ted.com/talks/joi_ito_want_to_innovate_become_a_now_ist

  2. https://www.edx.org/course/science-everyday-thinking-uqx-think101x-5

bottom of page