ayhan epik
Bugün Kendin İçin Ne Yaptın?
Yine kendimle konuşmalarımın sıklaştığı bir dönemde kendimi sorgularken bulduğum bu evre beni bu soruya itti.
Bu yazıda aslında gözlemlediğim bazı problemlerimize cevap arıyorum.
Bulunduğum konumdan memnun değilim, ama ne yapsam bilmiyorum.
Kendimi yeterince dinlemiyorum.
Ne yapmak istediğimi biliyorum ama nasıl ilerlesem bilmiyorum.
Kendime yeterince zaman ayırmıyorum.
ve daha niceleri :)
Yukarıdaki problemler size tanıdık geldi mi? O zaman gelin birlikte cevap arayalım.
Her sabah uyandığımda kendimi eksik hissettiğim yeni bir yeri keşfediyorum. Normalde bu durum hepimizi üzer ve belki de yapmak istediklerimizden uzaklaştırır gibi hissettirir ilk zamanlarda. Ama ben bunu her seferinde yeni bir fırsat olarak görmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Ne mi diyorum? Hepimiz az spor yaptığımızdan(ya da hiç yapmadığımızdan), sağlıklı beslenmediğimizden, kendimizi geliştirmeye zaman ayırmadığımızdan veya ne istediğimizi bilmediğimizden yakınırız. Bu dönemlerde ya bir çıkar yol arar, ya da akışına bırakıp hayatın getirdikleriyle ilerlemeye karar veririz ya da amiyane tabirle üşenir ve kendimizi haklı çıkaracak bahaneler ararız.
Hep bir gün seçer ve o gün bir şeylere başlayabileceğimize inanırız. Ne hikmetse o gün de hep Pazartesi olur ve kendimizi o kadar şartlarız bazen ki o gün olmayınca bazılarımız Salı bazılarımız bu hafta yoğun gelecek Pazartesi deriz. Bunları varsayımlarla söylemiyorum ha, yaşanmış hikayeler :)
Neyse konuya geleyim, geçtiğimiz günlerde arkadaşıma bir hediye gönderirken güzel abimiz Gandhi'nin aşağıdaki sözünü paylaşmıştım onunla. Aslında mesele de orada başladı.

"Mutluluk,düşündüğün, söylediğin ve yaptığın şeylerin birbiriyle örtüşmesidir."
Mahatma Gandhi
Türkçe çevirince bazen tam etkisini yapmıyor ama bence bu çok şey anlatıyor. Bu söz bende kendim için bir şeyler yapmadığım takdirde aslında kendimi farklı bir mutluluk algısıyla kandırdığım düşüncesini uyandırdı. Gel gör ki, nasıl ilerlesem ne yapsam da bu durumdan çıksam diye düşünmeye başlayınca aslında içinden geçtiğim 4 adımlı bir süreç olduğunu fark ettim. Bunu ara ara yaşadığımdan da her seferinde adımlarda farklı şeyler denesem de genel olarak aynı şeyleri yapıyorum.

Peki nedir bu adımlar?
Farkına varma
İlgilerimi belirleme
Karar verme
Uygulama
Aslında bu adımlar pazarlama dünyasında yıllardır ürünlere gelen müşterilerin ve kullanıcıların tanımlandığı ve uygulandığı görselde de görebileceğiniz. bir huni olduğunu da fark ettim. Pazarlamada bu aslında gelen müşterilerin kaçının aksiyon aldığını analiz etmek için kullanılan ve her adımı geliştirmede de kullanılan bir yöntem. Pazarlamada nasıl işlediğini detaylı okumak isterseniz şu yazı oldukça yararlı.
Hız kesmeden adımları inceleyelim:
Farkına Varma
Bu adımda aslında genel olarak bulunduğum konumu değerlendiriyor ve aslında neyi iyi neyi kötü yaptığımı neleri değişmem gerektiğini gözlemliyorum. Bu noktada eskiden SWOT analizleri yaparken bu sefer Deniz Yıldızı denilen gönüllü ekibimiz için uyguladığım yöntemi uygulama kararı aldım.

Bu yöntem aslında 5 başlıktan oluşmakta:
Durdur: Neleri yapmayı bırakmalıyım?
Daha az: Neleri daha az yapmalıyım?
Daha fazla: Neleri daha fazla yapmalıyım?
Başla: Neleri yapmaya başlamalıyım?
Devam et: Neleri yapmaya devam etmeliyim?
Ben bir dosya açıp içine bunların altını doldurarak başladım. Dilerseniz bir kağıda yaparsınız, dilerseniz renklendirirsiniz ama özünde yaptığım kendimi değerlendirip neyi iyi neyi kötü yaptığımı görebilecek bir harita çıkardım kendime. Bu şeyler bazen daha az sağlıksız yemek, plansız yaşamayı bırakmak, yeni bir hobi edinmek gibi şeyler olabiliyor.
Buradan çıkan veriler aslında mevcut durumumu özetlememde yardımcı oldu ve ikinci adım için de bana bir yol gösterdi.
İlgilerimi Belirleme
Aslında bu adımda bir önceki adımın çıktılarına göre neleri yapmak istediğim, neleri yapmayı hedeflediğim ve nelere odaklanmak istediğim bir nevi oluştu. Sonra kendimi değerlendirmek için kullandığım doneleri aslında gerçek anlamda tanımlayabileceğim bir ilgi listesine dönüştürerek kendimi odaklamam gereken noktaları ortaya çıkardı. Bunların bazıları arkadaşlarıma odaklanmak, bazıları kendimi geliştirmem gereken konuları seçmek, bazen kariyerim için yeni bir adım atmak olarak şekillenebiliyor.
Karar Verme
Bu adımda artık bir önceki adımda belirlediğim ilgilerim, hedeflerim, düşündüklerim içerisinden gerçekten uygulamak istediklerim ve bu uygulamak istediklerim içerisinde kısa vadede yapabileceğim ya da uygulamaya başlayabileceklerimi çıkarmak ve onların ilk planlarını yapmak yer alıyor.
Yani her zaman söylediğim ve inandığım alışkanlık edinmeye konu geliyor. Bu ilgi ve hedefleri dönüştürebileceğim alışkanlık gruplarına dönüştürüyor ve uygulayabileceğim bir plan ortaya çıkarıyorum. Ne demek bu? Örneğin spor yapacaksam yapacağım aktiviteleri planladığım tahmini başlangıç ve gelişim aşamalarını tanımladığım bir plan çıkıyor. Bu bazen bir spor salonuna yazılmak, düzenli koşacak ortamlar planlayıp haftalık belki de bunları hayatıma adapte edecek altyapıyı kurmak yatıyor ya da öğrenmek istediğim konudaki dersleri, kitapları veya videoları listeleyip bunlara başlangıç ve uygulama planı çıkarmak veya belirli hedeflerle bu konularda ilerleme kaydetmek oluyor.
Uygulama
Ve son adım. Bu adım genel olarak benim için 3 ya da 4 evreli bir aylık bir süreç alıyor. Çünkü yapmak istediğim 10 şeye aynı anda başlayıp ilerlemek hem ürkütücü hem de aksadığında moral kırıcı olabiliyor. Önce birkaçını seçip başlıyor ve uygulamayı deniyorum. Belki koyduğum hedef ve planları revize ediyorum ilk hafta. Sonraki hafta yeni ekleyebileceklerimi ekliyor veya mevcutları geliştirmenin sağlıklı olduğunu düşündüğüm için onları geliştiriyorum.
3. haftada artık gerçekten yoluna giren bir şeylere başlamış oluyorum. Belki geri dönüp baktığımda mevcut hedeflerimden uzakta oluyorum ama gün sonunda başlamış oluyorum. Son hafta ise tekrar geriye dönüp tüm belirlediğim hedefler üzerinden kalıcı bir liste ile ilerlemeye devam ediyorum.
Bu adımlar esnasında sıkılıyor muyum? Evet.
Vazgeçmeye karar veriyor muyum? Evet.
İnanmadığım şeyler yazdığımı fark ediyor muyum? Evet.
Tek yaptığım bir şey kalıyor o da bugün kendim için bir şeyler yapmak. Hata da yapsam eksik de yapsam bugün kendim için bir şeyler yapmaktan vazgeçmiyorum. Belki 10 dakika, belki 3 saat ama bugün istediklerime bir adım atıyorum.
İşin özü, bu süreçlerle kendimi tanımlama ve kendim için bir şeyler yapma fırsatı ediniyorum.
Bu sayede bugün kendim için bir şeyler yapıyorum. Mesela kendim için bu yazıyı yazıyorum. Peki bugün sen kendin için ne yaptın?
Yorum atın, yazın konuşalım, birlikte bizim için bir şeyler yapmak için hiç değilse bir adım atalım :)
Referanslar
https://www.thebalancecareers.com/get-to-know-and-use-aida-39273