top of page
  • Yazarın fotoğrafıayhan epik

Önce önceliklerimizi önceliklendirelim!


Son dönemde içinden geçtiğim yoğun temponun da etkisiyle hayatımdaki öncelikleri, yapmam gerekenleri, hedeflediklerimi, zevk aldıklarımı aynı kefede değerlendirmek ve doğru şekilde sıralama noktasında oldukça sıkı bir plan yapmak zorunda kaldım. Bunun da getirisiyle, acaba bunu nasıl optimize edebiliriz ve bunların hayatımızda bir rutin halinde nasıl yer etmesini sağlarız diye kafa yormaya başladım.


Buradan hareketle, hem çıkarımlarımı hem de öğrenebileceğimiz noktaları anlamak hem de kendimize hangi soruları sorarak ilerleyebileceğimizi bulmak ve paylaşmak adına da yazmaya başladım :)


Şimdi, kısaca son zamanlarımı özetlemek gerekirse, öncelikle iş hayatımda yaşadığım yoğun tempo ve onun da kendi içinde getirdiği öncelikleri yönetmek bu soru işaretlerinin önemli bir parçasını oluşturdu. Öte yandan, yüksek lisans, hobilerim, gönüllü aktivitelerim de eklendi. Hepsini harmanlayarak bir sonuca ulaşmak ve bunu anlık olarak revize ederek ilerlemek benim için vazgeçilmez bir karar mekanizması ve metodu oluşturma noktasında kendimi sorgulamaya itti.


Bütün bunlar üst üste geldiğinde ilk yaptığım şey, her odağım için ayrı ayrı hayallerimi tanımlamak oldu. Bunları hayal diye tanımlıyorum zaman bağımsız aslında düşlediğim noktaları önce yazmakla başladım. "Kariyerimde ne hayal ediyorum?", "gönüllü aktivitelerimin sonucunda nereye ulaşacağım?", "yüksek lisans sonrası neye erişmeyi öngörüyorum?" gibi soruların cevaplarını yazdım. Bunlar aslında hepimizin şu an kendine sorup cevap beklediği noktalar. Konular değişse de benzer kaygıları hepimiz taşıyoruz.


Burada ilk çıktı aslında bu hayalleri hedeflere dönüştürmek oldu. Çünkü hayaller birey olarak kendimizi motive etmemiz için çok önemli etmenler olsa da, bunların bir zamana ve kriterlere bağlı olmadığı durumda erişmek için atmamız gereken adımları öngörmemiz güçleşiyor.


Hayat, tamamıyla sayısal öncelikler ve bunların çıktılarıyla maalesef ki hareket edemiyor. Bu sebeple duygularımızı, aslında hissiyat diye bahsedebileceğimiz içgüdülerimizi de kısa ve uzun vade hedeflerimizi aynı kesede değerlendirirken iyi kullanmamız gerekiyor.


Bu sebeple, hayallerimin uzun vade hedeflere dönüşmüş şekilleriyle yazmaya devam ettim. Bunları belirli zaman dönemleriyle eşleyerek aslında hedefime giden yolun "Nasıl?" sorusunun cevabını aradım. Bunları doğrudan net görünen şeyler olmadığı için, kendime gerçekçi olmak, yapmayacağımız şeylerin planını yapmak ya da gerçekçi olmayan vaatlerle yola çıkmaktan kaçınmanın kritik olduğunu düşünüyorum. Çünkü hepimizin farkında olarak "Planning Fallacy" olarak bahsedilen yanılgıya dönem dönem girdiğini düşünüyorum. Öğrenmek isteyenler için "Planning Fallacy" bu videoda çok güzel özetlenmiş :)



Bunu öğrendiğimize göre devam edebiliriz :) Bu hatadan kaçmak imkansıza yakın görünse dahi, bunu minimize etmek temel hedef olmalı. Ben de buna odaklanarak planlarımı hazırladım. Hazırladığım bu aşamaları haftalık olarak değerlendirmek benim açımdan doğru bir dönemsel inceleme oldu. Sizin için bu dönemler değişse de planı analiz edip revize etmek hayatımızın oldukça önemli bir noktası. Bu videoda da bahsettiği gibi dış etmenleri doğru hesaplayamıyor olmamız insan olduğumuzu gösteren hatalar olsa da :) bunu minimize etmek için aslında öğrenmemiz gerektiğini düşündüğüm etki ve ilgi alanı kavramlarını bu planlara adapte etmek gerekiyor. Stephen R. Covey'in Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında bahsettiği etki ve ilgi alanı aslında bu dış etmenlerle boğuşmanın en güzel yolu.

Kısaca bahsetmek gerekirse:


Etki alanı, kendi kontrolümüzde olan ve bizim değiştirebileceğimiz alan, ilgi alanı ise bizim girdilerimizle o alanda insanların kendi etki alanına giren noktalarda değişimlere yaratabileceği alan olarak tanımlanabilir. Örneğin ben hayatımda bir alışkanlığımı değişerek veya bir işi yapış şeklimi değiştirip daha iyi noktaya çevirerek benim etki alanımdaki değişiklikle, başkaları için ilgi alanı olan bu alandaki bilgi ile kendi etki alanlarında kendilerini daha iyiye götürecek değişime sebep olmak temel fikir.


Planlamalarımızı da yaparken bu ilgi alanlarındaki belirsizlikleri yönetecek ve öngörecek şekilde hedeflerimizi doğru zaman dilimlerine bölmek önceliklerimiz için güzel bir adım.

Neyse konumuza dönersek, ben de bu haftalık dönemlere bunları dahil etmeye ve bunları da bir hata payına indirgeyerek bir model oluşturmaya başladım. Yine bu öncelikleri anlatan güzel bir betimleme olan taş,çakıl ve kum üçlemesini de öğrenmek isteyenler için buraya bırakıyorum :)

Bu çerçevede işleri değerlendirerek bölümlerken bunları takip etmek ve değişimlere göre adapte edebilecek bir plan hazırlamak gerekti. Değişimlerin bunları çevreleyebileceği bir noktada da değişken işler olarak tanımladığım dönemle hızlıca yer değiştirebilecek maddeleri de hafta içinde planlayarak acil değişimler için bunların yerlerini değiştirip ilerleme noktasına evrildim.


Şu an geldiğim noktada, haftalık planlarla yapmak istediklerime erişmek için güzel bir adım attım. Hala pek çok eksiği olsa da planı maksimum seviyede verime çekme noktasında güzel bir yol katettim. Dileyenlerle bu konuda uzun uzun tartışmak ve fikir alışverişinde bulunmak oldukça değerli kazanımlar sağlayacaktır :) Yorumlarınızla birlikte daha optimize bir hayata gidebiliriz :)


Son olarak bütün bunların yanında, 2 tane güzel noktadan bahsederek bu planların içinde alışkanlıkların etkisini de eklemek istiyorum. Son dönemde, yürürken ilgim olan podcastleri dinleyerek aslında analojide bahsedilen kumları hayatıma böyle serpiştirmeye başladım. Merak edenler için genelde, Freakonomics ve Masters of Scale podcastlerini yakından takip ediyorum. Toplu taşımaya geçtiğimde ise kitap okumak en güzel kum olarak hayatıma giriyor. Son dönemde gerçekten odaklanarak kitap okumayı başarmamda toplu taşıma önemli rol oynadı. 2. nokta ise iOS 12 ile gelen telefonda geçirdiğimiz zamanın kalitesini ölçebileceğimiz ekran süremizin ölçülmesi oldu. Bu da takip edemediğimiz güzel bir veriyi gözler önüne getirerek hayatımda neye ne kadar zaman harcayıp bunu nasıl geliştirebileceğim konusunda çok güzel bir girdi oluşturdu.

Bu konuda daha önce de şöyle bir yazı hazırlamıştım. Buradan da telefon sürelerimizle ve kendimizi dinleme ilgili olan yazıyı okuyabilirsiniz.


Peki geldiğimiz noktada,


  • Taşlarımız neler?

  • Çakıllarımız neler?

  • Hangi kumlar hayatımızda olmalı?


Siz nasıl hayatınızı önceliklendiriyorsunuz? Yöntemlerimizi birleştirip daha güzel sonuçlara gidebiliriz. Evet birleştirerek - bkz :)


Daha fazla merak edenler için son olarak bir de güzel konuşmayı paylaşıyorum :)

If you want to achieve your goals, don't focus on them

bottom of page